Od 7 kwietnia Rosja wprowadza zakaz importu polskich i litewskich produktów wieprzowych.Embargo obejmie wszystkie gotowe produkty wieprzowe. Jest groźba, że do listy dołączy drób i wołowina. O decyzji rosyjskich władz informuje portal Polskiego Radia.

Szef rosyjskiej Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor) Siergiej Dankwert poinformował, że Rosja zakazała od 7 kwietnia importu przetworów z mięsa wieprzowego z Polski i Litwy.

Według agencji ITAR – TASS – Moskwa przygotowuje się do wprowadzenia zakazu importu wszystkich rodzajów gotowych produktów mięsnych. Zakazem mają zostać objęte firmy z Polski i Litwy.

Tym razem na czarną listę mogą trafić również produkty z mięsa drobiowego i wołowiny. Jednak jak powiedział Polskiemu Radiu rzecznik rosyjskich służb weterynaryjnych Aleksiej Aleksiejenko – rozporządzenie nie jest jeszcze podpisane, trwa ustalanie szczegółów i na obecną chwilę nie można powiedzieć konkretnie jakiego rodzaju mięs będzie dotyczył zakaz, jeśli zostanie wprowadzony.

Informator rosyjskiej agencji twierdzi, że restrykcyjne podejście Rossielhoznadzoru spowodowane jest – brakiem konstruktywnych rozmów z partnerami, z Polski i Litwy na temat bezpieczeństwa produkcji mięsnej.

ITAR – TASS przypomina, że zakaz importu wieprzowiny ze wszystkich krajów Unii Europejskiej obowiązuje już od 30 stycznia 2014 r. Został on wprowadzony w związku z wykryciem ognisk afrykańskiego pomoru świń, miedzy innymi w Polsce i na Litwie.

Dankwert zwrócił uwagę, że wcześniej embargo takie wprowadził już inny kraj Unii Celnej (UC) – Białoruś. Oprócz Rosji i Białorusi w skład UC wchodzi też Kazachstan.

Embargo na wieprzowinę z całej UE obowiązuje już od 18 lutego – powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że dzisiejszy sygnał o utrzymaniu zakazu importu polskiej wieprzowiny, nie wynika z żadnych nowych zdarzeń.

Sawicki powiedział jednocześnie dziennikarzom, że nie ma żadnych nowych oficjalnych dokumentów w tej sprawie.

polskieradio.pl

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply