Wkrótce po wyjeździe Donalda Trumpa na szczyt NATO w Brukseli Kongres USA przyjął dwie rezolucje sprzeczne z linią i narracją prezydenta.

We wtorek wieczorem czasu waszyngtońskiego Senat USA przyjął rezolucję podkreślającą znaczenie Paktu Północnoatlantyckiego jako „najskuteczniejszego sojuszu militarnego w historii” podkreślając znaczenie kolektywnej obrony stanowiącej podstawę funkcjonowania NATO. Senatorzy dali wyraz „niezachwianemu” poparciu dla Paktu i wezwali administrację Trumpa do opracowania strategii działań przeciwko Rosji. Za przyjęciem rezolucji zagłosowało 97 senatorów z Partii Demokratycznej i Republikańskiej, przeciw było jedynie dwóch prawicowych członków parlamentu.

Przekaż swój 1% na Kresy.pl

Fundacja Kompania Kresowa KRS 0000350493
Przekaż 1% podatku

„NATO jest niezastąpione i jest obecnie równie istotne jak kiedykolwiek w przeszłości” – powiedział członek Izby Reprezentantów Paul Ryan, co stoi w sprzeczności z narracją prezydenta Trumpa przyjętą na szczycie Paktu. Prezydent USA w czasie pierwszego dnia obrad w Brukseli domagał się od sojuszników zwiększenia wydatków na cele wojskowe, zdecydowanie krytykując tych, którzy jego zdaniem przeznaczają zbyt mało środków na swoją armię. Szczególnie ostro skrytykował Niemcy.

W środę Senat USA przyjął z kolei ustawę, która zawiera klauzulę wymagającą od prezydenta uzyskiwania akceptacji parlamentu dla wprowadzenia ceł motywowanych „względami bezpieczeństwa narodowego”. To właśnie takie uzasadnienie stało za nałożeniem ceł na stal i aluminium nie tylko z Chin ale też z Unii Europejskiej. Relacjonujący ustawę portal Onet pisze o „>>wotum nieufności<< wobec polityki administracji Trumpa w dziedzinie międzynarodowego handlu”.

Pilnujemy wspólnych spraw

Zależymy od Twojego wsparcia

Senator Jack Reed skrytykował też zaplanowane spotkanie Trumpa z prezydentem Rosji Władimirem Putinem. Określił to posunięcie jako „nierozsądne”. Przywódczyni Demokratów w Izbie Reprezentantów Nancy Pelosi i lider tej partii w Senacie Chuck Schumer określili mianem „żenującej” krytykę Trumpa pod adresem Niemiec, które uznali za „jednego z najbardziej lojalnych sojuszników Stanów Zjednoczonych”.

onet.pl/kresy.pl

Czytaj kolejny artykuł