Urzędnicy resortu zdrowia rozważają wprowadzenie tzw. podatku cukrowego. Miałyby go płacić firmy, które wytwarzają produkty żywieniowe zawierające zbyt duże ilości cukru.

Rząd Prawa i Sprawiedliwości chce kolejnego podatku. Tym razem miałyby zostać opodatkowane produkty spożywcze o wysokiej zawartości cukru. – Prawdopodobnie będziemy musieli się nad tym zastanowić. Jeszcze ministerstwo nad tym nie pracuje, ale być może powinno się tym zająć– tłumaczy wiceminister Jarosław Pinkas. Z nowej daniny maiałoby zostać sfinansowane leczenie pacjentów z chorobami krążenia. W Polsce to wciąż poważny problem. A będzie jeszcze gorzej. Liczba zachorowań na choroby układu krążenia wzrośnie w ciągu najbliższych lat prawie o 40 procent – ostrzegają eksperci. Z powodu chorób układu krążenia rocznie umiera ok. 200 tys. osób. Wskaźniki śmiertelności są w Polsce dwukrotnie wyższe niż w innych krajach UE. Na choroby te umierają głównie osoby po 60. roku życia. – Chociaż w ciągu ostatnich 25 lat umieralność z powodu tych chorób zmalała, to jednak są one wciąż, obok nowotworów, główną przyczyną zgonów. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych 30-40 lat liczba hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia wzrośnie aż o 38 procent– przestrzega prof. Piotr Jankowski, przewodniczący Komisji Promocji Zdrowia Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Polacy najczęściej chorują na miażdżycę, chorobę wieńcową, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, wady serca, zapalenie mięśnia sercowego, wsierdzia, osierdzia, zaburzenia rytmu serca, zator tętnicy płucnej, niewydolność serca, nerwicę serca i żylaki kończyn dolnych. Czynniki, które powodują powstanie i rozwój tego rodzaju dolegliwości, to wdychanie dymu tytoniowego, niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze i cukry, no i brak ruchu. To także nadużywanie alkoholu i stres.

kresy.pl/ Nasz Dziennik

5 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply

  1. jazmig
    jazmig :

    Podatki zawsze płacą klienci. PiS po prostu szuka kasy, bo szasta nią na lewo i prawo i oczywiście zaczyna jej brakować. Opodatkowują wodę, teraz słodycze, później chleb, to to mąka, więc tuczy i prowadzi do cukrzycy… a co sobie mają żałować. Ukrainie trzeba kupować gaz i dawac kasę, żeby oligarchowie mieli co kraść.

    • kojoto
      kojoto :

      Dokładnie tak będzie, bo przecież jeśli producent będzie miał wyższe koszty produkcji, to cena produktu wzrośnie. Podatek cukrowy to jeszcze większy przekręt niż rozmaite podatki “ekologiczne”, jak węglowy etc. Na każdym produkcie powinna być uczciwa lista składników, a klient powinien móc podjąć decyzję sam. Ci krętacze chcą ukrywania rozmaitych szkodliwych składników w jedzeniu, a za sacharozę chcą nas okradać. Mało ludzi zdaje sobie sprawę, że używany obecnie na szeroką skalę syrop fruktozowy jest o wiele bardziej szkodliwy niż sacharoza (prawie wszystkie jogurty, dżemy, syropy owocowe, słodycze). Sacharoza jest również naturalnym konserwantem, więc skoro używanie jej przestanie być opłacalne, ludzie będą skazani na jedzenie nafaszerowanych chemią rakotwórczych dżemów nisko-słodzonych.