Belgia zalewa Polskę wieprzowiną

Aż jedna czwarta całego eksportu wieprzowiny z Belgii trafia do Polski. Pozwala to Belgom na utrzymywanie produkcji tego mięsa na bardzo wysokim poziomie.

Jak poinformował 12 kwietnia portal cenyrolnicze.pl w Belgii wyprodukowano w zeszłym roku aż 1,07 mln ton wieprzowiny. To o 1% więcej niż w 2017 r. Oznacza to, że produkcja tego mięsa w kraju zamieszkanym przez 11 mln mieszkańców o 120% przewyższyła zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Nie dziwi więc, że belgijscy producenci rozpychają się na unijnym wspólnym rynku. Właśnie do państw Unii Europejskiej trafiło ponad 90% wyeksportowanej belgijskiej wieprzowiny.

Polska była drugim odbiorcą tego eksportu, zaraz po Niemcach. Do Niemiec trafiło 235 tys. ton belgijskiej wieprzowiny czyli 28,7% całego belgijskiego eksportu tego mięsa. Niewiele mniejsza jego część – 26,6%, to wieprzowina którą sprzedano do Polski.

Sprzedaż belgijskiej wieprzowiny poza UE spadła w zeszłym roku aż o 21,2% do wielkości 69 949 ton. Stało się tak ze względu na obecność wirusa ASF w tym kraju. Belgom udało się ograniczyć zasięg epidemii do jednej prowincji mimo to utrudniła im ona handel z niektórymi krajami.

Wirus ASF jest przyczyną licznych ograniczeń dla polskich producentów mięsa wieprzowego.

Czytaj także: W ciągu trzech lat rząd PiS doprowadził do likwidacji 1/4 polskich gospodarstw chlewnych

cenyrolnicze.pl/kresy.pl

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply