Wartość eksportu ukraińskiej żywności do UE przekroczyła w ciągu dwóch pierwszych miesięcy tego roku poziom 1 mld dolarów.

Eksport ukraińskiej żywności do Unii Europejskiej w ciągu dwóch pierwszych miesięcy bieżącego roku wzrósł o 28,1 proc. do poziomu 1,025 mld dolarów – podał w poniedziałek portal zaxid.net powołując się na dane z ministerstwa polityki rolnej.

Według ukraińskiego ministerstwa wartość eksportu ukraińskich płodów rolnych i żywności w styczniu i lutym br. wyniosła 2,8 mld dolarów, z czego do UE trafia 36,5 proc. Największymi importerami produktów ukraińskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego są w Europie Hiszpania (import o wartości 201 mln dol.), Holandia (199 mln dol.) i Włochy (186 mln dol.).

Ukraina najwięcej eksportuje zboża (35-procentowy udział w eksporcie), masła (24 proc.) i nasion roślin oleistych (12 proc.). Jak zauważono, przez dwa pierwsze miesiące tego roku znacznie wzrósł także eksport mięsa drobiowego (o 29 mln dolarów), jaj (o 11,4 mln dol), czekolady (o 7,5 mln dolarów) oraz win (o 6,1 mln dolarów).

Największym importerem żywności z Ukrainy są Indie, do których wysłano z tego kraju we wspomnianym okresie produkty o wartości 336 mln dolarów. W piątce największych odbiorców znalazł się jeszcze Egipt (190 mln dolarów).

Przypomnijmy, że niedawno „Rzeczpospolita” pisała, iż Ukraina, która dopiero rozwija swój potencjał w produkcji mięsa drobiowego, sprzedaje za granicę produkty tańsze o 40 proc. Branża drobiarska w Polsce odczuwa niepokój, obserwując import mięsa z tego kierunku rosnący z roku na rok o dwie trzecie. Krajowa Rada Drobiarstwa policzyła, że chociaż Unia Europejska przydzieliła Ukrainie kontyngent importowy w wysokości 40 tys. ton mięsa drobiowego, to ten kraj wyeksportował do UE łącznie 80 tys. ton stosując nieuczciwe praktyki handlowe z kodami celnymi, w wyniku czego wprowadzają na rynek unijny pozataryfowo określone elementy mięsa drobiowego.

Kresy.pl / zaxid.net

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply