Najwyższa Rada Wyborcza Turcji (YSK) wygasiła mandaty niektórych merów z ramienia wspieranej przez mniejszość kurdyjską partii HDP.

Jak poinformował w środę portal Kurdistan24.net Najwyższa Rada Wyborcza zadecydowała o wygaszeniu mandatów tych polityków Ludowej Partii Demokratycznej (HDP), którzy wcześniej zostali usunięci ze służby publicznej na podstawie dekretu prezydenta Recepa Tayyipa Erdogana. W ten sposób usunięto wybranych merów w ośmiu dystryktach.

Usunięto merów Baglar, centralnej dzielnicy Siirt , dystryktów Tusba, Edremit, Caldirann, Tekman, Erzurum i Dagpinar. W Baglar polityk HDP Zeyyat Ceylan wygrał wybory z wynikiem ponad 70% poparcia.

Według portalu, usuniętych merów z ramienia HDP zastąpili ich przegrani konkurenci z Partii Sprawiedliwości i Dobrobytu (AKP) z której wywodzi się prezydent Erdogan. HDP zareagowała już na decyzję Najwyższej Rady Wyborczej. Na profilu partii na Twitterze określono tę decyzję jako „bezprawną”. „YSK jest narzędziem zamachu AKP przeciw woli ludu” – napisał działacz HDP. Portal przypomina, że Rada zgłosiła swoje zastrzeżenia wobec polityków tej partii dopiero dziesięć dni po wyborach, wcześniej nie widziała podstaw by nie dopuścić ich do kandydowania.

Najwyższa Rada Wyborcza powołała się na dekret podpisany przez Erdogana po nieudanym zamachu stanu w 2016 r. Na jego podstawie z wojska, policji, wymiaru sprawiedliwości, uczelni i szkół oraz mediów usunięto około 160 tys. osób.

W niedawnych wyborach lokalnych największą liczbę głosów zdobyła AKP. Partia rządząca poniosła jednak prestiżową porażkę tracąc władzę w najludniejszym mieście kraju Stambule i stolicy Ankarze.

kurdistan24.net/kresy.pl