Przewodniczący KE nie będzie starał się o nową kadencję, po wygaśnięciu obecne w 2019 roku.

Były luksemburski premier pełnił funkcję przewodniczącego KE od listopada 2014 roku. Zastąpił wtedy Portugalczyka Jose Manuela Barroso. Na stanowisko szefa KE został wyznaczony z ramienia Europejskiej Partii Ludowej.

Funkcję premiera Luksemburga pełnił przez 18 lat w okresie 1995-2013.

CZYTAJ TAKŻE:
Juncker do Brytyjczyków: Jeśli opuścicie UE to będziemy was traktować jak państwo trzecie

Podczas rozmowy z niemieckim radiem, podczas której ogłosił, że nie zamierza ubiegać się o reelekcję, stwierdził również, że opuszenie Unii Europejskiej przez Wielkiej Brytanii jest „tragedią dla kontynentu”. Juncker dodał również, że ma już dość obwiniania Brukseli o wszystkie niepowodzenia państw unijnych. Oskarżył rządy państw, że na użytek wewnętrzny krytykują decyzje UE, za które sami także odpowiadają.

kresy.pl / interia.pl

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.