Szałtanosy.
Składniki:
3 litry słodkiego i 3 litry kwaśnego mleka, 4 jaja. Na ciasto: 3 szklanki mąki, 2 jaja, soli. Do tego roztopione masło z sucharkiem i śmietaną.
Sposób przygotowania:
Mleko słodkie zmieszać z kwaśnym i ogrzać na twaróg. Skoro ściągnie, wycisnąć przez serwetkę, włożyć cztery całe jaja, wymieszać, robić gałeczki i układać je na rozwałkowanym cieście jak na zwyczajne kołduna robić kołdunki, spuszczać do wrzącej osolonej wody, ugotować i odcedzić. Na wydaniu zalać roztopionym masłem z sucharkiem. Osobno podać świeżą kwaśną śmietanę.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 214.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!