Litewski czarny chleb popularny w Afryce

W Gambii, na Zachodzie Afryki jedzą czarny litewski chleb. Mieszkańcy stolicy tego kraju Bandżulu chętnie kupują chleb wypieczony w piekarni “Lašu duona” w Rokiškisie.

Do Afryki chleb podróżuje w stanie zamrożonym w temperaturze minus 40 stopni. Piekarze nie ujawniają przepisu, ale twierdzą, że jest naturalny, bez dodatków i konserwantów.

Najdalej chleb z Litwy jedzie do Australii. Podróż drogą morską trwa 45 dni.

W opinii szefa piekarni Zenonasa Akramavičiusa, eksport pieczywa jest bardzo ważny dla przedsiębiorstwa. Chleb z Litwy sprowadzają też spółki handlowe z Kanady, USA, Izraela, Francji, Cypru, Malty, Niemiec. W tegorocznych planach zakładu – eksport chleba do Nowej Zelandii i Brazylii.

Radio Znad Wilii

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply