Składniki:
1 kg sera białego, tłustego, 4 jajka, 8 dag mąki, masło do smażenia, śmietanka, cukier, sól.
Sposób przyrządzenia:
Ser przekręcić przez maszynkę. Utrzeć z jajkami, mąką i solą. Potem uformować wałek, lekko spłaszczyć zrobić kratkę tępą stroną noża, pokroić w romby o szerokości 3 cm. Kłaść partiami na rozgrzany w naczyniu tłuszcz, usmażyć, wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczem, polać śmietanką i posypać cukrem.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.77
Pierogi leniwe ostatnio jadlam bedac jeszcze dzieckiem,robila je moja mama.Pamietam ten smak do dzisiaj.Teraz kiedy znalazlam przepis napewno czesto beda goscic na moim stole .Dziekuje ze trafilam na wasza strone.