Zupa z grzybów maślna lub postna.
Składniki:
10-12 grzybów, soli, 1-1 1/2 szklanki śmietany, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 pora, 1-2 cebul, 1/2 selera, kilka ziarn pieprzu angielskiego 2-3 liści bobkowych. Można dodać rosołu burakowego.
Sposób przygotowania:
Kilkanaście pięknych, dużych, ususzonych borowików wypłukać, nastawić w garnku z rozmaitą włoszczyzną, parą cebul, marchwi, kilku ziarnkami pieprzu angielskiego i liścia bobkowego i zalawszy wodą gotować to wszystko, aż grzyby będą miękkie. Skoro przestygnie, przecedzić przez sito do wazy, gdzie powinny być posiekany koper czy pietruszka zielona. Do tej zupy kładą się kluski zaparzane albo makaron włoski-lub kaszka, gęsta z drobnych krupek w kostki krajana. Można tę zupę dawać i bez masła; ale trzeba dodać do niej ugotowanych kalafiorów lub pokrajanych, szparagów. Dla odmiany robi się ją także i kwaskowatą: dolać do smaku z grzybów burakowego rosołu, a na wydaniu zabielić suto śmietaną, Do tej ostatniej zupy farsz z ryby, grzyby poszatkowane w paski lub pierożka podsmażone grzybowe są najwłaściwsze.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 27.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!