Przedstawiciel eurosceptycznej i antyimigracyjnej partii „Alternatywa dla Niemiec” (AfD) wyraził poparcie dla Czech w ich odmowie przyjęcia imigrantów w ramach planu relokacji opracowanego przez Komisję Europejską.

Działacz bawarskiego oddziału AfD Petr Bystron przewiduje, że w czasie swojej wizyty w Pradze 25 maja niemiecka kanclerz Angela Merkel będzie wywierać naciski na władze Czech by zgodziły się ona na przyjmowanie nielegalnych imigrantów. Jak do tej pory Czechy podobnie jak pozostałe państwa Grupy Wyszehradzkiej. Dlatego w imieniu swojej partii zaapalował do Czechów by nie godzili się na dyktata powodujący na wdrożeniu autoatycznego systemu rozpraszania imigrantów na terytoriach wszystkich państw UE. Bystron poparł twarde stanowskisko Grupy Wyszehradzkiej i uznał ich za potencjalnych partnerów Niemiec pod władzą jego partii.

Czytaj także: Alternatywa dla Niemiec chce deportacji nielegalnych imigrantów

visegradpost.com/kresy.pl