Apteczka domowa

/
W każdym dworku lub zasobniejszym domostwie istniało osobne pomieszczenie do przechowywania rozmaitych przysmaków - apteczka.

Ansypast

/
Przekąska, przeważnie słodka, podawana przed obiadem; po staropolsku zwana też przysmaczkiem, przedsmaczkiem, przedkąskiem, przedgryzkiem.

Angielskie ziele

/
Używana często w kuchni polskiej, również kresowej, aromatyczna przyprawa do mięs, zup, marynat, polewek.

Andrut

/
Ciasto opłatkowe z mąki pszennej i jaj, przyrządzane w specjalnych żelaznych formach.

Aminek

/
Roślina podobna do kopru, zwana (również i dziś) dzikim koprem.

Ambran

/
Słodka bułka z szafranem, polewana płynnym miodem.

Alembikówka

/
Robiona domowym sposobem wódka.

Ajer

/
Nazwa tataraku, wywodząca się z Litwy, dokąd przywędrowała prawdopodobnie od Tatarów.