Sola smażona.

Składniki:

Sola smażona. Sola, 1 łyżka masła lub frytury do usmażenia, soli, 2 jaja, 1 łyżka mąki, kilka sucharków, zielonej pietruszki, 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

Sola podobna jest do fladry, trochę tylko dłuższa i ma delikatniejsze mięso. Czyszcząc ją należy naciąć skórę u ogona i ściągnąć ją z obu stron ryby aż do głowy, także ściąć skrzele do połowy, otworzyć brzuch, wybrać wnętrzności, wypłukać starannie, osolić, na parę godzin posta­wić, by dobrze przejęła się solą — następnie utarzać ją w mące, uma­czać w jajku, posypać tłuczonym sucharkiem i smażyć na obie strony. Podając ubrać ją zieloną osmażoną pietruszką i kawałkami cytryny, a także skropić sokiem cytrynowym.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 136.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply