Sola smażona.
Składniki:
Sola smażona. Sola, 1 łyżka masła lub frytury do usmażenia, soli, 2 jaja, 1 łyżka mąki, kilka sucharków, zielonej pietruszki, 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
Sola podobna jest do fladry, trochę tylko dłuższa i ma delikatniejsze mięso. Czyszcząc ją należy naciąć skórę u ogona i ściągnąć ją z obu stron ryby aż do głowy, także ściąć skrzele do połowy, otworzyć brzuch, wybrać wnętrzności, wypłukać starannie, osolić, na parę godzin postawić, by dobrze przejęła się solą — następnie utarzać ją w mące, umaczać w jajku, posypać tłuczonym sucharkiem i smażyć na obie strony. Podając ubrać ją zieloną osmażoną pietruszką i kawałkami cytryny, a także skropić sokiem cytrynowym.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 136.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!