Sandacz z sosem musztardowym.

Składniki:

1 1/2—2 kilo sandacza, soli, 2 cebule,

1 por, 1 pietruszka, 1 marchew, 6—8 ziarn pieprzu, 2—3 liście bobkowe, 2—3 goździki, 3/4 szklanki wina, 3—4 łyżki musztardy, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżki masła, 3—4 żółtka, 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego sandacza pokrajać na dzwona, wymyć i trochę osolić. Włożyć rybę do rondla, zalać taką ilością wody, aby stała trochę wyżej nad rybą, włożyć trochę pokrajanej cebuli, pietruszki, wsypać trochę piep­rzu, soli, liścia bobkowego, goździków i gotować na mocnym ogniu pół godziny, skrapiając parę razy (w czasie gotowania) zimną wodą. Po odsta­wieniu powinna ryba poleżeć kilka minut w swym smaku, po czym wy­jąć i zalać następującym sosem: wziąć 1 1/2 szklanki lub więcej przecedzo­nego smaku od sandacza, wina, kilka łyżeczek musztardy, trochę cukru, pół łyżki masła i zagotować. Rozbić kilka żółtek, trochę mąki i wody, wlać do sosu i ogrzać na ogniu mieszając, dopóki nie zacznie gęstnieć, uważając, aby nie zagotować, bo się jaja ściągną.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 133.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply