Sandacz pieczony z jajami.Składniki:
1 1/2—2 kilo sandacza, 2 łyżki masła, 1 szklanka mąki, 5 jaj. Na farsz: 3/4 kilo ryby, 1 jajo, 1 łyżka masła, soli, pieprzu, trochę gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego sandacza osolić, wybrać kość grzbietową i ości poprzeczne, nadziać farszem z innej ryby i zaszyć. Zrobić ciasto z mąki z jajami, obłożyć nim rybę, owinąć w słoninę, podlać masłem i wstawić do pieca. Skoro się podpiecze, wlać parę łyżek bulionu i trochę wina stołowego. Na wydaniu osypać siekanymi jajami.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 133-134.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!