Jesiotr z sosem rumianym z rodzenkami.
Składniki:
1 1/2—2 kilo jesiotra, soli, 1 pietruszka, 1 por, 2 marchwie, 2 cebule, pieprzu angielskiego i prostego, 3—4 liście bobkowe, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1—2 szklanki bulionu, 1—2 łyżeczki cukru, 3/4 szklanki octu i wina, 1 cytryna, 2—3 garście dużych rodzenek, 1 garść migdałów.
Sposób przygotowania:
Ugotować jesiotra w smaku z włoszczyzny i zalać następującym sosem: podpalić trochę cukru z wodą, włożyć łyżkę masła, łyżkę mąki i mieszać na ogniu, aż się rozbije i zarumieni. Rozprowadzić to smakiem od ryby (lub w mięsny dzień bulionem), wlać ćwierć szklanki octu (można i tyleż wina), dobrze zagotować, przecedzić, włożyć dużych rodzenek, cytrynę pokrajaną w talerzyki, znowu gotować, póki rodzenki zrobią się miękkie i zalać tym sosem jesiotrzynę.
Dla odmiany można dodać trochę migdałów pokrajanych w paski.
Chcąc jeszcze dać odmiennie jesiotra, trzeba rozpuścić łyżkę sporą świeżego masła, mieszać z wyciśniętymi środkami paru bułek wymoczonych w mleku, rozetrzeć to dobrze, rozprowadzić rybim smakiem mieszając na małym ogniu, zagotować i zalać rybę.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 134.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!