Raki z sosem

Składniki:

2 kopy raków, soli, pęk kopru i pietruszki, 1 łyżka masła, 1 szklanka bułki, 3/4 szklanki bulionu, 1 1/2 szklanki śmietany, trochę zielonego kopru.

Sposób przygotowania:

Wybrać parę kop dużych raków, zalać wodą, posolić, włożyć spory pęczek zielonego kopru i pietruszki i ugotować. Wyjęte z wody ułożyć na półmisek i zalać następującym sosem: rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w nim szklankę tartej bułki, rozprowadzić to bulionem, 1 1/2 szklanką świeżutkiej kwaśnej śmietany, wsypać trochę usiekanego zielonego kopru, wymieszać, zagotować i zalać gorące raki.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 142.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz