Potrawka z kurcząt z pieczarkami.

Składniki:

4 kurczęta, 1 łyżka masła, 1 łyżka
mąki, 2 szklanki bulionu, 5—6 ziarn pieprzu, soli, 1 marchew, 1 cebula,
1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cytryna, kilka pieczarek, 3 żółtka, 1 łyżka śmietanki.

Sposób przygotowania:

Rozpuścić w rondlu łyżkę masła, podsmażyć w nim łyżkę mąki, wlać dwie szklanki bulionu lub wrzącej wody, włożyć kilka ziarn pieprzu, trochę soli, różnej włoszczyzny (którą po ugorowaniu wybrać należy) i wycisnąć sok z jednej cytryny. Oczyszczone kurczęta przekroić na po­łowę, włożyć do tego smaku i gotować do miękkości, dokładając pod koniec oczyszczonych i pokrajanych pieczarek. Na wydaniu rozbić trzy żółtka z łyżką słodkiej śmietanki, wlać mieszając do potrawki, ogrzać, lecz nie zagotowywać.

Na wydaniu trzeba przykryć rondel papierem, masłem wysmarowanym, dla zachowania białości w kurczętach.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 115.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply