Tę samą gęś zamiast jabłkami można nadziać czerwoną uduszoną ka pustą, dla odmiany.

Składniki:

1 gęś, soli, 1/2 łyżki kminu, 2 cebule, kilkanaście jabłek drobnych i 10 wielkich, 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

Odjąć z karmnej gęsi smalec zbyteczny, wytrzeć ją solą i kminem we­wnątrz i zewnątrz, nadziać drobnymi winnymi jabłkami i piec na bryt­fannie, podsypawszy wprzód garść krajanej cebuli i podlewając z po­czątku bulionem, a potem ciągle własnym sosem. Na wydaniu obłożyć upieczonymi osobno jabłkami, włożyć i te, które były wewnątrz, sos za­prawić łyżką mąki, zagotować mocno i oblać gęś; resztę dać w sosjerce.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 115.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply