Tę samą gęś zamiast jabłkami można nadziać czerwoną uduszoną ka pustą, dla odmiany.
Składniki:
1 gęś, soli, 1/2 łyżki kminu, 2 cebule, kilkanaście jabłek drobnych i 10 wielkich, 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Odjąć z karmnej gęsi smalec zbyteczny, wytrzeć ją solą i kminem wewnątrz i zewnątrz, nadziać drobnymi winnymi jabłkami i piec na brytfannie, podsypawszy wprzód garść krajanej cebuli i podlewając z początku bulionem, a potem ciągle własnym sosem. Na wydaniu obłożyć upieczonymi osobno jabłkami, włożyć i te, które były wewnątrz, sos zaprawić łyżką mąki, zagotować mocno i oblać gęś; resztę dać w sosjerce.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 115.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!