Gęś z kapustą kwaśną

Gęś z kapustą kwaśną

Składniki:

1 gęś, soli, 1 litr kapusty, 25 deka słoniny, 2—3 cebule, pieprzu, 1 szklanka bulionu.

Sposób przygotowania:

Udusić kwaśną kapustę ze słoniną i dodaniem upieczonej cebuli. Wyjąć z gęsi kości, rozcinając ją przez grzbiet, posolić, popieprzyć, nadziać ka­pustą, zaszyć, obłożyć słoniną i upiec w piecu. Na wydaniu zalać sosem klarowanym, złożonym z bulionu i tegoż sosu, który się znalazł z gęsi przy jej pieczeniu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 115.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply