Liny modro gotowane z sosem ze słoniny.

Składniki:

1 1/2— 2 kilo lina, soli, 3 szklanki octu, 2 cebule, 10—12 ziarn pieprzu angielskiego i prostego, 3—4 liści bobkowe, 5 deka słoniny, 2 łyżki mąki, 1 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżka cukru, szczypta pieprzu i goździków.

Sposób przygotowania:

Oprawić, pokrajać, osolić, a potem opłukać liny, oblać je wrzącym octem i przykryć misą. Nastawić wodę ze szklanką mocnego octu, wrzu­cić parę główek cebuli, trochę soli, pieprzu angielskiego i prostego, liści bobkowych, skoro się zagotuje, złożyć rybę i gotować na mocnym ogniu. Odstawić, skropić zimną wodą, nakryć papierem na kilka minut, wyjąć, osypać pietruszką zieloną i wydać do następującego sosu: po­krajać kawałek słoniny na drobną kostkę, podsmażyć, odrzucić skwarki i pod rumienić do niej parę łyżek mąki, mieszając ciągle, aby mąka się rozbiła, rozcieńczyć to 1 1/2 szklanką bulionu, wlać trochę octu, wsypać łyżkę tłuczonego cukru, trochę pieprzu, goździków, zagotować’ dobrze i zalać lina.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 136-137.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply