Liny lub leszcze z sosem sadzonym.

Składniki:

1 1/2—2 kilo lina, soli, 1 mar­chew, 1—2 pietruszki, 1 seler, 1—2 cebule, 10 deka rodzenek, 1 szklan­ka octu, 1 łyżka cukru, 3/4 szklanki wina, 2 łyżki mąki, 2—3 goździki, 3—4 ziarnka pieprzu angielskiego i prostego, 1/2 cytryny, 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Ugotować smak z różnej włoszczyzny i rodzenek, zalać nim pokra­janego, osolonego i otartego z wilgoci lina, tak. aby go objęło, wlać szklankę octu i gotować na mocnym ogniu. Odstawioną rybę nie wyjmować, aż trochę przestygnie, po czym ułożyć na blat i zalać następującym sosem: podrumienić łyżkę stołową tłuczonego cukru, uważając, aby nie spalić, bo smak sosu zepsuje, wlać ½ szklanki wina (wino nie jest tu konieczne, chociaż wiele smaku dodaje), wsypać parę łyżek mąki i za­rumienić ją, mieszając na wolnym ogniu. Skoro się podrumieni, rozbić smakiem od ryby, włożyć parę goździków, tyleż pieprzu prostego i an­gielskiego, zagotować, przecedzić, włożyć cytrynę w talerzyki pokrajaną i ugotowane w smaku rodzenki, gotować do zawiesistości na wolnym ogniu i zalać rybę.

Ten sos powinien być słodko-kwaskowaty; na dogotowaniu więc trzeba go skosztować i dodać octu lub cukru.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 137-138.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply