Kwas miodowy

Wziąć 40 deka rodzenek, pięć cytryn pokra­janych w talerzyki, 1 kilo i 60 deka dobrej patoki i włożyć to wszystko do beczułki. Zagotować wodę, wlać jej trzydzieści butelek, czyli 22 1/2 litry­, a skoro ostygnie, wziąć szklankę drożdży, zmieszać z trzema łyżkami mąki i włożyć do kwasu. Na drugi dzień można jeszcze dodać pięć lub sześć butelek zimnej wody, a skoro rodzenki i cytryny wypłyną na wierzch, należy je wyjąć, rozlać kwas do butelek, mocno zakorkować i trzymać w zimnym miejscu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 345-346.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply