Kwas miodowy

Wziąć 40 deka rodzenek, pięć cytryn pokra­janych w talerzyki, 1 kilo i 60 deka dobrej patoki i włożyć to wszystko do beczułki. Zagotować wodę, wlać jej trzydzieści butelek, czyli 22 1/2 litry­, a skoro ostygnie, wziąć szklankę drożdży, zmieszać z trzema łyżkami mąki i włożyć do kwasu. Na drugi dzień można jeszcze dodać pięć lub sześć butelek zimnej wody, a skoro rodzenki i cytryny wypłyną na wierzch, należy je wyjąć, rozlać kwas do butelek, mocno zakorkować i trzymać w zimnym miejscu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 345-346.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz