Kurczęta z kalafiorami i rakami na potrawkę

Kurczęta z kalafiorami i rakami na potrawkę.

Składniki:

4 kurczęta, soli, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cebula, 2—3 ziam pieprzu angielskiego,
2—3 główki kalafiorów, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 3—4 żółtka, 30—40
szyjek rakowych.

Sposób przygotowania:

Oskubane i oczyszczone kurczęta pokrajać, zalać wodą z różnymi włoszczyznami, jako to: cebulą, pietruszką, marchwią, wrzucić kalafiory i gotować. Skoro kurczęta i kalafiory będą miękkie, dorobić do nich sos następujący: rozpuścić łyżkę dobrego masła, rozbić z dwiema łyżkami mąki, rozprowadzić przecedzonym smakiem, w którym się kurczęta go­towały i gotować mieszając, aż trochę zgęstnieje. Włożyć do sosu ugoto­wanych rakowych szyjek, trzy lub cztery żółtka, wymieszać, ogrzać mocno i zalać ułożone na półmisku kurczęta i kalafiory.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 114.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply