Kurczęta z groszkiem zielonym

Kurczęta z groszkiem zielonym.

Składniki:

Kurczęta z groszkiem zielonym. 4 kurczęta, soli, 1 1/2 litra zielonego groszku, 2 łyżki masła, 2—3 kawałki cukru, garść zielonej pietruszki, 2 jaja, 5—6 sucharków, 1/2 szklanki śmietanki.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i pokrajane na pół kurczęta nastawić w wodzie, posolić, zasypać tyle wyłuszczonego zielonego groszku, ile potrzeba na jarzynę, włożyć łyżkę masła i gotować; skoro dojdą kurczęta, wyjąć, włożyć do groszku parę kawałków cukru, garść usiekanej zielonej pietruszki lub kopru i wysadzić do należytej gęstości. Kurczęta umaczać w rozbitym jajku, utarzać w sucharku, podsmażyć na rumiano w maśle i obłożyć nimi groszek na półmisku.

Kończąc dusić groszek, można podlać trochę słodkiej śmietanki.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 114.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply