Kurczęta z agrestem na potrawkę
Składniki:
4 kurczęta, soli, 1—2 marchwie,
1 cebula, 1 pietruszka, 1 1/2 selera, 3/4 szklanki agrestu, 2—3 kawałki cukru,
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/3 część szklanki wina.
Sposób przygotowania:
Ugotować pokrajane kurczęta w smaku z różnej włoszczyzny; wziąć 3/4 szklanki niedojrzałego agrestu, zalać paru łyżkami smaku, włożyć parę kawałków cukru i poddusić. Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w nim łyżkę mąki, rozprowadzić smakiem, wrzucić podduszony agrest, zalać tym sosem kurczęta i zagotować raz jeszcze na wydaniu.
Aby kurczęta były pozorniejsze i kruchsze, można je, utarzane wprzód w jaju i sucharku, podsmażyć w maśle, a potem poddusić w sosie.
Do tego sosu można dodać trochę wina.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 114-115.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!