Kotlety z ryby.
Składniki:
1 1/2 kilo ryby, soli, szczypta pieprzu prostego i angielskiego, trochę gałki muszkatołowej, 2—3 łyżki masła, 1 cebula, 3/4 bułki francuskiej, 3/4 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 jaja, 3—4 sucharki. Do tego sos rumiany.
Sposób przygotowania:
Wziąć jaką chcąc rybę, najlepiej szczupaka, wyjąć ości, mięso posolić i trochę osypać pieprzem prostym i angielskim, także dołożyć szczyptę gałki muszkatołowej. Podsmażyć w łyżce masła trochę usiekanej cebuli, skoro ostygnie, zmieszać z drobno usiekaną rybą i wymoczonym w mleku i wyciśniętym miękiszem bułki, wytrzeć mocno, dodać jeszcze trochę surowego masła, przetrzeć znowu, a skoro zbieleje, włożyć dwa żółtka, jedno całe jajo, wymieszać dobrze i robić kotlety podługowate na stolnicy posypanej mąką. Zamiast kostek włożyć ostruganą pietruszkę lub marchew, maczać kotlety w rozbite jaja, osypać sucharkiem i smażyć na wrzącym maśle. Zalać rumianym lub innym rybnym sosem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 138-139.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!