Kotlety lub krążki z ryby inaczej.

Składniki:

1 1/2 kilo ryby, soli, 1/2—1 cebula, 1 łyżka spora mąki, 2—3 łyżki masła, 2—3 łyżki śmietany, 2 jaja.

Sposób przygotowania:

Wrzucić oprawioną rybę do wody, aby stężała, wyjąć z niej wszystkie ości i pokrajać na drobne kawałeczki. Podsmażyć trochę usiekanej ce­buli z mąką w maśle, włożyć ją razem z rybą do makotry i mieszać na masę, dodając po trochu śmietany i dwa jaja. Zrobić z tej masy kotlety lub krążki, wrzucić do gorącej wody, wyjąć z niej i smażyć na maśle.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 139.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply