Knedle z wiśniami

Sposób przygotowania:

Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę, włożyć trzy żółtka, trzy łyżki tartej bułki, trochę soli, dwie szklanki mąki i pół szklanki mleka, to wszystko dobrze wyrobić, umączoną ręką brać małe kawałki, rozpłaszczać, kłaść do środka dużą wiśnię, wytarzać w mące i kłaść do gotującej się wody na 5 czy 6 minut, a na półmisku polać masłem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 355.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz