Jesiotr z rusztu.

Składniki:

Jesiotr z rusztu. 1 1/2—2 kilo jesiotra, soli, szczypta pieprzu, 1 cebula,

2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła. Do tego sos musztardowy.

Sposób przygotowania:

Oparzonego i oczyszczonego jesiotra pokrajać na cienkie kawałki jak na zrazy, osypać trochę solą i pieprzem oraz drobno usiekaną i wyciś­niętą z soku cebulą, polać oliwą i tak zostawić na parę godzin. Przed wydaniem ułożyć na ruszt, postawić go na rozpalonych węglach i opiec na obie strony na rumiano. Wydać z sosem musztardowym.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 135.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply