Bigos litewski

Składniki:
1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 50 dag tłustej wieprzowiny, 50 dag pieczeni wołowej, 30 dag cienkiej kiełbasy, 4 ząbki czosnku, łyżka stopionego smalcu, 25 dag suszonych śliwek, 10 dag suszonych grzybów, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę białą poszatkować i sparzyć wrzątkiem, następnie zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebuę podsmażyć na złoty kolor. Namoczone wcześniej grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Nie wylewać wywaru, w którym się gotowały. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwek, przypraw, czosnku oraz pokrojonej w duże kawałki kiełbasy. Podlać wodą pozostałą z gotowania grzybów. Gotować 1 godzinę.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.125



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz