Pierniki według litewskiej kucharki.Składniki:
1 1/2 litra miodu, mąki w miarę, 3/4 szklanki spirytusu, parę garści skórki pomarańczowej, 1/2 deka imbiru.
Sposób przygotowania:
Przegotować w rondlu czystej patoki półtora litra, wsypać do gorącej tyle białej pszennej mąki, ile potrzeba do zrobienia rzadkawej masy, wlać, nie mieszając, 3/4 szklanki mocnego spirytusu, skórki pomarańczowej drobno utłuczonej do upodobania i trochę imbieru. Wszystko to mocno mieszając, ostudzić, wybijać rękami aż do białości, robić pierniczki (jakiej chcąc wielkości), kłaść na blachę, osypaną mąką, i do niezbyt gorącego pieca wsadzić.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 328.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!