Białoruscy drobni przedsiębiorcy handlujący mięsem narzekają na nowe przepisy. Zgodnie z nimi, od 1 maja mięso sprzedawane na bazarach nie może pochodzić z domowego uboju. Zwierzęta należy wieźć do wyspecjalizowanych rzeźni.

Sprzedawcy skarżą się, że mięso ze świń zabijanych w rzeźniach jest gorszej jakości. Teraz przy jego sprzedaży trzeba też doliczać koszty uboju. Dodatkowo niektóre rzeźnie z zabijanych świń ściągają skórę. Tymczasem kupujący przyzwyczaili się, że na przykład słonina musi być obowiązkowo ze skórką.
Gazeta „Komsomolskaja Prawda w Białorusi”, która opisała problem, zwraca uwagę, że część ludzi zamierza przestać hodować zwierzęta. Jeszcze inni przyznają, że będą naruszać prawo. Oficjalnie na przykład zabiją jednego świniaka, a mięso sprzedadzą z kilku, wykorzystując ten sam dokument.
Białorusini lubią kupować mięso na bazarach, gdyż tam jest większy wybór i mięso często jest tańsze.
IAR/KRESY.PL
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply