Zupa ze śliwek

Składniki:
1 1/2 litra śliwek, 20 deka cukru, 2-3 goździki, trochę cynamonu, 1 szklanka wina. Do tego grzanki z bułki.

Sposób przygotowania:

Wzdąć 1 1/2 litra dobrych, dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek), zło­żyć do garnka, zalać wodą, aby objęła i zagotować mieszając często, aby się nie przysmaliły. Skoro się rozgotują, przetrzeć przez sito, wsypać trochę cynamonu, 20 deka cukru, parę utłuczonych goździków, szklankę wina, rozprowadzić gotowaną wodą, zagotować i wylać na grzanki z bułki. Zamiast wina można użyć dla odmiany 1 1/2 szklanki świeżej śmietany.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 30-31.

Reklama



0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz