Zupa z poziomek

Składniki:
3 litry poziomek, 30 deka cukru, 1 szklanka wina, 1 1/2 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:
Przetrzeć trzy litry wybranych poziomek przez gęste sito, wsypać 30 deka miałkiego cukru, włożyć tyle rzadkiej kwaśnej śmietany, aby nią trochę zabielić, wlać szklankę wina, pięć lub sześć szklanek gotowanej wody, wymieszać i zagrzać mocno, lecz nie zagotować. Wydać z suchar­kami lub gałeczkami z zaparzonego ciasta.
Takim sposobem robi się i zupa z malin.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 32.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz