Stokfisz z sosem śmietanowym.
Składniki:
1 1/2—2 kilo stokfisza, soli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, 1/2 pietruszka, 3/4 litra śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Wymoczyć, wymyć i ugotować wyżej wymienionym sposobem stokfisz, pokrajać, osolić, przykryć, aby nie ostygł i zalać następującym sosem: podsmażyć w łyżce masła pół łyżki mąki i trochę drobno uszatkowanej pietruszki, zmieszać to z 3/4 litra śmietany, można też dodać trochę gałki muszkatołowej, zagotować, wrzucić stokfisz, wbić parę żółtek i ogrzać mocno na wydaniu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 136.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!