Stokfisz z sosem śmietanowym.

Składniki:

1 1/2—2 kilo stokfisza, soli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, 1/2 pietruszka, 3/4 litra śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, 2 żółtka.

Sposób przygotowania:

Wymoczyć, wymyć i ugotować wyżej wymienionym sposobem stok­fisz, pokrajać, osolić, przykryć, aby nie ostygł i zalać następującym sosem: podsmażyć w łyżce masła pół łyżki mąki i trochę drobno uszatkowanej pietruszki, zmieszać to z 3/4 litra śmietany, można też dodać trochę gałki muszkatołowej, zagotować, wrzucić stokfisz, wbić parę żółtek i ogrzać mocno na wydaniu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 136.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply