Składniki:
1 1/2—2 kilo pstrąga, soli, octu, 1—2 cebule, 3—4 liście bobkowe, zielonej pietruszki. Do tego sos musztardowy lub chrzan z octem i oliwą.
Sposób przygotowania:
Oczyścić, wybrać wnętrzności, poderżnąć podniebienie pod pyskiem, wypłukać pstrąga, zalać ciepłym, lecz nie wrzącym octem, bo ma delikatną skórkę, i przykryć. Nastawić wody w wanience tak, aby cała ryba mogła się pomieścić, wlać trochę octu, włożyć soli, cebuli, liścia bobkowego, skoro się zagotuje, włożyć osolonego pstrąga i gotować krótko, aby się nie pokruszył. Odstawiwszy, skropić zimną wodą, nakryć papierem wanienkę i tak zostawić na kilka minut: wydając obłożyć pietruszką i nakryć złożoną serwetą, aby nie ostygł. Dawać do niego sos musztardowy lub chrzan z octem i oliwą.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!