Pstrąg we własnym smaku

Składniki:

1 1/2—2 kilo pstrąga, soli, octu, 1—2 cebu­le, 3—4 liście bobkowe, zielonej pietruszki. Do tego sos musztardowy lub chrzan z octem i oliwą.

Sposób przygotowania:

Oczyścić, wybrać wnętrzności, poderżnąć podniebienie pod pyskiem, wypłukać pstrąga, zalać ciepłym, lecz nie wrzącym octem, bo ma delika­tną skórkę, i przykryć. Nastawić wody w wanience tak, aby cała ryba mogła się pomieścić, wlać trochę octu, włożyć soli, cebuli, liścia bobko­wego, skoro się zagotuje, włożyć osolonego pstrąga i gotować krótko, aby się nie pokruszył. Odstawiwszy, skropić zimną wodą, nakryć papie­rem wanienkę i tak zostawić na kilka minut: wydając obłożyć pietruszką i nakryć złożoną serwetą, aby nie ostygł. Dawać do niego sos musztar­dowy lub chrzan z octem i oliwą.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz