Potrawka z raków z drobną kaszą gryczaną.

Składniki:

1 1/2 szklanki drobnych krupek, 2 żółtka, 20 deka masła, trochę kopru i pietruszki, szczypta kwiatu muszkatołowego, 2 jaja, 1 1/2 kopy raków, 1 łyżka masła rakowego, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu, 1 1/2 szklanki świeżej śmietany.

Sposób przygotowania:

Półtora szklanki drobnych krupek przetrzeć paru żółtkami i wysuszyć. Wziąć 3/4 litra wody, 20 deka masła, trochę usiekanego kopru i pietruszki, szczyptę kwiatu muszkatołowego, zagotować to mocno i do wrzątku za­sypać krupy, przykryć szczelnie i postawić na żar lub do pieca. Skoro będzie gotowe, ostudzić, wbić parę jaj, wymieszać i nałożyć tą kaszą ugotowane rakowe skorupki; ułożyć je do rondla, przekładać wyjętym mięsem z ra­kowych szyjek i większych nóżek i poddusić na wydaniu, zalawszy wprzód następującym sosem:

Rozpuścić łyżkę rakowego masła, podsmażyć w nim łyżkę mąki, wlać trochę bulionu, 1 1/2 szklanki świeżej kwaśnej śmietany, trochę zielonego usiekanego kopru albo kwiatu muszkatołowego, zalać tym raki ułożone w rondlu i dusić mocno aż do wysadzenia.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 143.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply