Potrawka z kurcząt z pieczarkami

Składniki:

4 kurczęta, 1 łyżka masła, 1 łyżka
mąki, 2 szklanki bulionu, 5—6 ziarn pieprzu, soli, 1 marchew, 1 cebula,
1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cytryna, kilka pieczarek, 3 żółtka, 1 łyżka śmietanki.

Sposób przygotowania:

Rozpuścić w rondlu łyżkę masła, podsmażyć w nim łyżkę mąki, wlać dwie szklanki bulionu lub wrzącej wody, włożyć kilka ziarn pieprzu, trochę soli, różnej włoszczyzny (którą po ugorowaniu wybrać należy) i wycisnąć sok z jednej cytryny. Oczyszczone kurczęta przekroić na po­łowę, włożyć do tego smaku i gotować do miękkości, dokładając pod koniec oczyszczonych i pokrajanych pieczarek. Na wydaniu rozbić trzy żółtka z łyżką słodkiej śmietanki, wlać mieszając do potrawki, ogrzać, lecz nie zagotowywać.

Na wydaniu trzeba przykryć rondel papierem, masłem wysmarowanym, dla zachowania białości w kurczętach.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 115.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz