Potrawka z indyka, kury lub prosięcia z białym sosem. Składniki:

1 indyk, soli, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1/2 pora, 4-5 ziarn pieprzu angielskiego, 1 ce­bula, trochę kwiatu muszkatołowego, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 żółtka, 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego indyka pokrajać w kawałki, posolić i nastawić, zalawszy wodą, z dodaniem rozmaitej włoszczyzny, pieprzu angielskiego i odrobiny kwiatu muszkatołowego. Skoro indyk będzie miękki, rozpuścić łyżkę masła, zmieszać z dwiema łyżkami mąki, rozrobić przecedzonym smakiem od indyka i mieszając zagotować; rozbić parę żółtek z łyżeczką kawianą wody, wycisnąć cytrynę, zmieszać z sosem, ogrzać, lecz nie zagotować i zalać tym indyka.

Jeżeli nie ma cytryny, można użyć parę łyżek dobrej kwaśnej śmietany.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 111.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply