Pomidory nadziewane jajami

Sposób przygotowania:

Dwanaście średnich pomidorów obmyć w zimnej wodzie, ściąć wierzchy, wybrać miazgę z ziarnakami. Pokrajać wędzony boczek, z lekka zagrzać na patelni, wlać do rozbitych pięciu jaj w półszklance mleka, wsypać trochę szczypiorku, zrobić bitą, lecz nie gęstą jajecznicę, posolić i nałożyć pomidory, przykrywając ściętym deneczkiem, pokropić masłem lub śmietaną i na 10 minut wstawić do pieca.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 353.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz