Piław turecki

Składniki:
1 – 1 1/2 kg baraniny, 1/2 dag suchego bulionu, kilka ziarn pieprzu angielskiego, 2-3 liści bobkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 pora, 2 cebule, 1 szklanka ryżu, 2-3 szklanek mleka, 4 żółtka, 10 deka masła, trochę gałki muszkatołowej, soli, 3-5 sucharków. Na rant: 2 jaja, 1 1/2 szklanki mąki.

Sposób przygotowania:

Tłustą baraninę (najlepiej od mostka) ugotować w wodzie z rozmaitą włoszczyzną i kawałkiem suchego bulionu. Zrobić rant naokoło półmiska z gęstego ciasta, posmarować jajami i upiec. Zagotować w mleku gęstą ryżową kaszę, ostudzić, rozbić czterema żółtkami z masłem, posolić, dodać utłuczonej gałki muszkatułowej i wymieszać. Położyć część tej kaszy na spód półmiska, na nią pokrajaną baraninę, podlać wyżej wymienionym przecedzonym bulionem, zakryć na wierzch ryżem, osypać utłuczonym sucharkiem i wstawić do pieca dla zarumienienia.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 99.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz