Składniki:

70 dag mięsa wołowego na zrazy, 8 dag tartego chrzanu, 1 starta cebula, 4 grzyby suszone, ugotowane i posiekane, 3 łyżki masła, sól, tarta bułka, śmietana, 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Masło stopić na patelni. Mięso sparzyć gorącym octem., posolić, włożyć do brytfanny z łyżką tłuszczu i wstawić do piekarnika. Piec polewając stopionym masłem. Przygotować farsz: chrzan, cebulę, grzyby i dwie łyżki tartej bułki wymieszać z łyżką tłuszczu i utrzeć na jednolitą masę, dodając soli i pieprzu, dodać jajko i śmietany. Gdy pieczeń będzie prawie miękka, wyjąć z brytfanny i pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry,m lecz nie przekrawać ich całkowicie. Farszem przekładać co drugi nadkrojony plaster pieczeni. Po nałożeniu masy pieczeń związać cienkim sznurkiem, aby się nie rozpadła, włożyć do brytfanny i dopiec, aż będzie miękka. Porcje ułożyć na półmisku. Do brytfanny wlać trzy łyżki wody, dokładnie wymieszać, zagotować, przyrządzić sos. Powstały sos przecedzić przez bardzo drobne, metalowe sito, przetrzeć, przelać ponownie do naczynia, jeśli będzie zbyt rzadki zredukować. Gotowym polać wyłożone na półmisek mięso i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Sos można podać osobno w sosjerce.

Życzymy smacznego!

Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.134.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply