Pączki doskonałe

Składniki:

2 1/4 litra suchej mąki pszennej, 2 szklanki letniego mleka, 1 1/2 szklanki masła sklarowanego, kubek cukru, 60—70 gramów drożdży, 10 żółtek, szczypta soli, 3/4 kilo tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Żółtka wybić z cukrem do białości, zmieszać z wyżej wymienionymi artykułami, trochę posolić, wybić mocno i dać podrosnąć. Potem rozwał­kować ciasto na stolnicy, wyrzynać szklanką pączki i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonym tłuszczu pod po­krywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonym bibułą, aby tłuszcz ociekł i osypać cukrem i cynamonem na wydaniu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 225.

Reklama



0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz