Pączki doskonałe

Składniki:



2 1/4 litra suchej mąki pszennej, 2 szklanki letniego mleka, 1 1/2 szklanki masła sklarowanego, kubek cukru, 60—70 gramów drożdży, 10 żółtek, szczypta soli, 3/4 kilo tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Żółtka wybić z cukrem do białości, zmieszać z wyżej wymienionymi artykułami, trochę posolić, wybić mocno i dać podrosnąć. Potem rozwał­kować ciasto na stolnicy, wyrzynać szklanką pączki i kłaść na przetak. Nałożyć konfiturami bez soku, posmarować z brzegu jajem, nakryć drugą połową pączka i smażyć na rozpalonym tłuszczu pod po­krywą. Usmażone składać na sicie, wyłożonym bibułą, aby tłuszcz ociekł i osypać cukrem i cynamonem na wydaniu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 225.

Reklama

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.



0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz