Jaja gęsie pieczone

Składniki:

8 jaj gęsich, 3 jaja kurze, 1 1/2 łyżki masła, garść zielonej pietruszki, szczypta pieprzu, soli, 1 łyżka tartej bułki, 3—4 su­charki.

Sposób przygotowania:

Osiem jaj gęsich ugotować, rozpiłować na pół, wyjąć żółtka z biał­kami i usiekać. Rozpuścić łyżkę masła, wrzucić garść drobno usiekanej zielonej pietruszki lub kopru, trochę pieprzu, łyżkę tartej bułki, pomie­szać to wszystko z siekanymi jajami, wbić trzy jaja kurze, a wymie­szawszy mocno, nałożyć zgrabnie skorupki, osypać sucharkiem, skropić masłem i wstawić na 10 minut do pieca.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 201.

Reklama



0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz