Składniki:
8 jaj gęsich, 3 jaja kurze, 1 1/2 łyżki masła, garść zielonej pietruszki, szczypta pieprzu, soli, 1 łyżka tartej bułki, 3—4 sucharki.
Sposób przygotowania:
Osiem jaj gęsich ugotować, rozpiłować na pół, wyjąć żółtka z białkami i usiekać. Rozpuścić łyżkę masła, wrzucić garść drobno usiekanej zielonej pietruszki lub kopru, trochę pieprzu, łyżkę tartej bułki, pomieszać to wszystko z siekanymi jajami, wbić trzy jaja kurze, a wymieszawszy mocno, nałożyć zgrabnie skorupki, osypać sucharkiem, skropić masłem i wstawić na 10 minut do pieca.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 201.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!