Grzanki migdałowe

Grzanki migdałowe.Składniki:
10 deka migdałów słodkich, 10 gorzkich, 2 1/2 łyżki masła. 7 jaj, 3 łyżki cukru, 1 łyżka sucharka, 1 1/2 bułki francuskiej, 1 1/2 – 2 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:
10 deka migdałów słodkich, kilka gorzkich oparzyć i utłuc niezbyt drobno, skrapiając różaną wodą lub w braku onej wodą czystą. Po utłuczeniu osuszyć je, mieszając nad żarem na patelni. Rozpuścić łyżkę stołową masła, włożyć dwa żółtka i dwa całe jaja, utłuczone migdały, trzy łyżki stołowe drobnego cukru i sporą łyżkę przesianego sucharka; wymieszać to mocno, włożyć pianę z dwóch białek i nasmarować tą masą grzanki z bułki, składać we dwoje i smażyć w maśle, maczając je wprzód w rozbitych z mlekiem jajach.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 210.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply