Gruszki na sucho z cukrem

Sposób przygotowania:
Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki i wrzucać do zimnej wody. Przepłukać, zalać świeżą wrzącą wodą z dodaniem trochę cynamonu i goździków i gotować do miękkości, aż słomką przekłuć się dadzą. Zrobić gęsty ulep z cukru i wody, w której się gruszki gotowały, zasmażyć w nim gruszki i zostawić je w tym ulepie na 24 godziny. Po czym ułożyć na blachę lub półmiski fajansowe i osuszyć w letnim piecu.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 336.



Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz