Cydr

Cztery kilo suszonych jabłek pokrajać drobno i włożyć do baryłeczki, zalać je 2 1/2 wiadrami wody, niech trzy doby stoi; potem scedzić płyn do kotła, gotować godzinę, zlać do baryłeczki od wina i dolać 1 1/2 szklanki wódki francuskiej lub w braku onej dobrego araku. Na te same jabłka nalać znowu wiadro gorącej wody, niech postoi trzy doby, potem gotować jak uprzednio i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić 1 kilo cukru, gotować aż poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy szklanki drożdży od wina białego, zabić baryłkę i postawić na lodzie na sześć tygodni.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 346.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz