Cydr

Cztery kilo suszonych jabłek pokrajać drobno i włożyć do baryłeczki, zalać je 2 1/2 wiadrami wody, niech trzy doby stoi; potem scedzić płyn do kotła, gotować godzinę, zlać do baryłeczki od wina i dolać 1 1/2 szklanki wódki francuskiej lub w braku onej dobrego araku. Na te same jabłka nalać znowu wiadro gorącej wody, niech postoi trzy doby, potem gotować jak uprzednio i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić 1 kilo cukru, gotować aż poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy szklanki drożdży od wina białego, zabić baryłkę i postawić na lodzie na sześć tygodni.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 346.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply