Składniki:
1 1/2 litra śmietanki, 1/4 kg czekolady, 10 jaj, 1/2 kg cukru.
1 1/2 litra śmietanki, 1/4 kg czekolady, 10 jaj, 1/2 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Trzy tabliczki 10 dekowe czekolady pokruszyć, roztopić z półtora litrem gorącej śmietanki, wymieszać, ostudzić, rozbić dziesięciu jajami i pół kilo cukru, postawić na ogniu i mieszać ciągle, póki nie zgęstnieje. Potem przecedzić, wystudzić, wlać do formy i dalej postępować wyżej wskazanym sposobem.
Życzymy smacznego
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 289.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!